Τι είναι όμως η Ευεξία και πως συνδέεται με τα spa έχω περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο
Ο ισχύων ορισμός της Υγείας περιλαμβάνεται στον πρόλογο του καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ - WHO (World Health Organization). Υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Υγεία (Νέα Υόρκη, 19-22 Ιουνίου 1946), τέθηκε σε ισχύ στις 7 Απριλίου 1948 και παραμένει αναλλοίωτος:
"Υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας." ("Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.")
Το 2013, συνεπής με τον παραπάνω ορισμό, μια έκθεση της Global Wellness Summit (GWS Tourism Economy), πηγαίνει πιο πέρα από την απουσία αρρώστιας ή αναπηρίας και δίνει έμφαση στην προληπτική συντήρηση και βελτίωση της υγείας και της ευεξίας.
Οι στάσεις ζωής και ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν, θέματα σεξουαλικής, συναισθηματικής, πνευματικής, περιβαλλοντικής, επαγγελματικής, ηθικής, υπαρξιακής κατάστασης, καθώς επίσης κουλτούρας και εκπαίδευσης.
Μια παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον νέο σχετιζόμενο με την υγεία κλάδο της Ευεξίας, ο οποίος έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα που έχει ήδη έσοδα περισσότερο από το ένα τρίτο του τρισεκατομμύριου δολάρια ετησίως και όμως ακόμη σχετικά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι υπάρχει ως μια βιομηχανία.
Η Ευεξία δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υγειονομική περίθαλψη. Αυτό που ονομάζουμε σήμερα κλάδο υγειονομικής περίθαλψης (Υγείας) δεν είναι στην πραγματικότητα ο κλάδος της υγείας, αλλά είναι της ασθένειας!!! (Paul Zane Pilzer).
Ασχολείται πιο πολύ με την θεραπεία των συμπτωμάτων της ασθένειας και πολύ λίγο έχει να κάνει με την πρόληψη ασθενειών και με το να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο δυνατοί ή πιο καλά στην υγεία τους.
25 ή 30 χρόνια πριν, θα ήταν δύσκολο να εισέλθει μια επιχείρηση στην βιομηχανία της ευεξίας. Γιατί; Επειδή δεν υπήρχε βιομηχανία της ευεξίας!
Δύο γενιές πριν, πόσοι εγγράφονταν σε ένα γυμναστήριο; Το 1975, το τζόγκινγκ θεωρούνταν ως μια "τρέλα", ένα περιθωριακό πράγμα, όπως το χούλα χουπ!
Προσωπικούς γυμναστές ?! Τριάντα χρόνια πριν, κανείς δεν θα το πίστευε αυτό. Ένας κορυφαίος και καλοπληρωμένος αθλητής σίγουρα, αλλά οι καθημερινοί άνθρωποι, στην πραγματικότητα να πληρώνουν κάποιον για να τους δείξει πώς να ανέβει και να κατεβεί σε ένα μηχάνημα, απλά και μόνον για να διατηρηθεί σε φόρμα? Ποιος θα πλήρωνε για κάτι τέτοιο;
Θνησιμότητα, νοσηρότητα και κοινωνική ανισότητα: H κρίση του σημερινού Κόσμου.
Οι ασθένειες, τα δηλητήρια, η βία, τα ατυχήματα, οι ’Θεομηνίες’, η περιβαλλοντική αναστάτωση, είναι ορισμένες από τις αιτίες της θνησιμότητας, αλλά και της νοσηρότητας του ανθρώπινου γένους σήμερα.
Σε αυτές, έρχονται να προστεθούν και οι πανδημίες, η μόλυνση, οι πόλεμοι, η τρομοκρατία, τα βιομηχανικά ατυχήματα και η κλιματική αλλαγή.
Επίσης, σήμερα στον 21ο αιώνα, ακόμη υπάρχει Κοινωνική Ανισότητα, με το 2% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο να κατέχει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Iνστιτούτου Aνάπτυξης και Oικονομικής Έρευνας του OHE (WIDER).
Τοξίνες
Μαζί με όλα τα παραπάνω, έχουμε την αύξηση της διάδοσης των χημικών, των φυτοφαρμάκων, των βαρέων μετάλλων, αλλά και των ραδιενεργών στοιχείων. Πολλές από αυτές τις τοξίνες, έχουν επιβλαβή επίδραση πάνω μας, όπως ο καρκίνος και οι μεταβολικές (π.χ Θυρεοειδισμός) και αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες (π.χ. υπογονιμότητα).
Επίσης, πολλές τοξίνες βρίσκονται συσσωρευμένες στο κρέας ή στις τροφές, με αποτέλεσμα να περνούν στο μητρικό γάλα και έτσι στα βρέφη.
Κρίση στην Υγεία
Ο ανθρώπινος πληθυσμός γερνάει,
- υπό ενός ολοένα και συνεχώς αυξανόμενο κόστος περίθαλψης και
- μια σειρά ασθενειών σχετιζόμενων με το ‘καχεκτικό’ στυλ ζωής, όπως καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτης, αναπνευστικά και φυσικά καρκίνος (80% αυτών είναι αποτρέψιμα με την αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης και της διατροφής – έρευνα του Π.Ο.Υ, 2005)
- καθώς και από παγκόσμια πανδημία ασθενειών όπως η γρίπη των πτηνών, αγελάδων, κ.ά
Έχουμε και λέμε, κοινωνική ανισότητα, μόλυνση, ασθένειες, ωστόσο την μεγαλύτερη προσοχή τελευταία από πολιτικούς, Παγκόσμιους Οργανισμούς, επιχειρήσεις, επιστήμονες, κ.ά., επιδέχεται το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής! Έχει διατυπωθεί πλήρως ότι πρέπει να γίνει κάτι δραστικό άμεσα!
Ο Βρετανός Οικονομολόγος και Ακαδημαϊκός Nicholas Stern, έχει εκδώσει το 2006 την επίσημη έκθεση Stern Review on the Economics of Climate Change, εξετάζοντας λεπτομερειακά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πάνω στην Οικονομία, τις Αγορές και στις επιχειρήσεις. Ο έξυπνος άνθρωπος λοιπόν αυτός, έχει πει:
‘ο τρόπος που κάναμε τις δουλειές μας μέχρι τώρα, δεν είναι πλέον επιλογή μας’!!! ‘ business as usual is not an option ’ (Stern, 2006)
Τα συμπεράσματα της Έκθεσης του Stern και οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Κοινωνία μας, υποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας ριζικής μεταστροφής στον τρόπο που ζούμε. Αυτή η ανακάλυψη θα απαιτήσει, οι άνθρωποι να αναπτύξουμε πιο βιώσιμους τρόπους διαβίωσης και αυτό με τη σειρά του θα απαιτήσει μια εξέλιξη στην ανθρώπινη Συνείδηση.
H εξέλιξη της Συνείδησης
Σύμφωνα με την ανατομία και φυσιολογία του ανθρώπου, 10 δισεκατομμύρια άτομα μπορούν να σχηματίσουν ένα ζωντανό κύτταρο και 10 δις νευρικά κύτταρα σχηματίζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο, ενώ η ανθρωπότητα εισέρχεται τώρα στην τάξη μεγέθους των 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όπως ακριβώς τα 10 δισεκατομμύρια κύτταρα δεν κάνουν απαραίτητα έναν νου (εγκέφαλο), τα 10 δις εγκέφαλοι δεν θα κάνουν αναγκαστικά μια παγκόσμια συνείδηση.
(The Global Brain Awakens: Our Next Evolutionary Leap, Peter Russel, 1995).
Η εμφάνιση υψηλής συνείδησης, απαιτεί συνένωση και ολοκλήρωση ατομικών στοιχείων, που θα συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό. Αυτό δεν γίνεται με την μια, αλλά σε στάδια. Όπως ο ανθρώπινος οργανισμός, πρώτα συγκροτεί όργανα και ιστούς τα οποία πριν αποκτήσουν δική τους λειτουργία, συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό, ένα σύστημα – έτσι και ο νους, οι εγκέφαλοι, τα μυαλά, πρέπει πρώτα να δημιουργήσουν κοινωνίες, εταιρίες και κουλτούρες οι οποίες συμμερίζονται ένα κοινό όραμα και σκοπό.
Ο κοινός σκοπός της ανθρωπότητας στην αναζήτηση της ευεξίας, είναι η επέκταση του βασικού ζωώδες ενστίκτου να αποφύγει τον πόνο, ο οποίος έχει τις πηγές του στην αρχή του ανθρώπινου γένους.
(Marc Cohen, 2000)
Αυτές είναι και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η βιομηχανία spa για να δημιουργήσει την εμπειρία spa (spa experience)! Όμως, για τον όρο ‘εμπειρία/experience’ στην Ευεξία και στον Τουρισμό, θα ακολουθήσει νέο άρθρο.
Παρ’ ότι, όλοι οι λαοί στην Ιστορία είχαν τις δικές τους παραδοσιακές τεχνικές και φιλοσοφίες, ποτέ μέχρι σήμερα αυτή η κουλτούρα δεν ήταν ούτε μια φορά παγκόσμια και βιώσιμα υποστηριζόμενη. Ακόμη και η κουλτούρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία θα λέγαμε ότι έχει επηρεάσει την σημερινή εικόνα των spa, δεν κατάφερε να υιοθετηθεί παγκοσμίως και βασιζόταν σε δούλους και στην επιβολή.
Στον αιώνα μας πλέον, η παγκόσμια βιομηχανία spa αποτελεί ένα παγκόσμιο βιώσιμο φαινόμενο, που βασίζεται στην τεχνολογία, στο εμπόριο και στην εμφάνιση μιας ‘Παγκόσμιας Κουλτούρας Spa’.
Η Παγκόσμια Κουλτούρα Spa
Καταναλωτική Συμπεριφορά - Ποιοι είναι οι καταναλωτές LOHAS;
Κατά την άποψη κάποιων ειδικών, η παγκόσμια κουλτούρα spa φαίνεται ότι αρχικά ξεκίνησε, από την διασταύρωση της παγκόσμιας jet-set ελίτ με την αντι-κουλτούρα των Χίπις, στοιχεία και τα δύο προερχόμενα από την Γενιά των Baby Boomers! (η καταναλωτική γενιά των πρώην Χίππις-νυν μεγαλοστελεχών ή αλλιώς ‘η Γενιά του Πολυτεχνείου’ για την Ελλάδα, δηλαδή, οι μεταπολεμικά γεννημένοι μεταξύ 1946 – 1965). Ατομική ελευθερία, σχετιζόμενη άμεσα με τον Φεμινισμό, Δικαιώματα Πολιτικά, Gay, AMEA, ζώων και αποστασιοποίηση από τις κύριες θρησκείες, με μια τάση ωστόσο προς την Πνευματικότητα.
Στους ταξιδιώτες κυριαρχεί πλέον μια επιθυμία, σχεδόν αυτονόητη, ότι επιστρέφοντας από το ταξίδι τους, θα είναι ‘μεταμορφωμένοι’ (εννοείται προς το καλύτερο). Η Παγκόσμια Βιομηχανία των Spa, (ας μας επιτραπεί να πούμε, εκμεταλλευόμενη της Ευκαιρίας), έρχεται να πραγματοποιήσει την επιθυμία αυτήν, θέτοντας τον πλούτο των τεχνικών της παγκόσμιας ευεξίας, σαν ένα είδος το οποίο μπορεί να αγοραστεί με την ώρα κάτω από την μανδύα ενός ‘ταξιδιού spa’.
Αγκαλιάζοντας την ευεξία και εστιάζοντας στις ‘εμπειρίες’ (experiences), η Παγκόσμια Βιομηχανία των Spa, μπορεί να θεωρηθεί ως το όχημα της έγερσης της Συνειδητότητας. Υπό αυτήν την άποψη, ακολουθεί τους καταναλωτές LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability), δηλαδή αυτούς που είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι στις ενέργειες των επιχειρήσεων ως προς το περιβάλλον, ως προς τα προϊόντα/υπηρεσίες, ως προς την κοινωνική ευθύνη/δικαιοσύνη, αλλά και ως προς την υγεία και κατάσταση καταναλωτών/εργαζομένων/πλανήτη. (Understanding the LOHAS Consumer: The Rise of Ethical Consumerism)
Οι τάσεις που ακολουθούν οι LOHAS καταναλωτές είναι
- ‘Πράσινη’/Eco/Οικολογικά
- Βιολογικά
- Φυσικά
- Δίκαιες συναλλαγές
- Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
- Επενδύσεις με ήθος
- Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Πολυτέλεια με γνήσια χαρακτηριστικά (Barefoot Luxury)
Πρόκειται για όρους που ακούμε καθημερινά και τους έχουμε συνηθίσει. Όλα τα παραπάνω, με την σειρά τους έδωσαν την σκυτάλη σε
- Οικο-τουρισμό
- Εθνο-τουρισμό
- Εθελοντισμό
- Εστιατόρια με αποκλειστικά τοπικές Α’ Ύλες
- Πολιτική για το κόψιμο των δένδρων
- ‘Πράσινα’ Κτίρια
- Κοινωνικό Κεφάλαιο
- Πρόγραμμα Αντιστάθμισης Διοξειδίου Άνθρακα
- Και πολλά άλλα
- Τι περιέχεται εδώ μέσα;
- Ποιος το κατασκεύασε;
- Ποιος επωφελείται από την αγορά του;
- Από πού ήρθε;
- Πως έφθασε εδώ;
- Ποιος είναι ο κύκλος ζωής του;
- Ποιος είναι ο κοινωνικός και περιβαλλοντολογικός του αντίκτυπος;
- Ποιες είναι οι εναλλακτικές;
- Είναι απαραίτητο το προϊόν;
Οι καταναλωτές με αυτές τις αρχές και αξίες, αν εμπιστευτούν, συνήθως είναι αυτοί που θα αγοράσουν μια υπηρεσία ή ένα προϊόν πρώτοι και μπορεί να είναι καθοδηγητές της γνώμης, εικόνας που θα επικρατήσει!
Και ενώ, η βιομηχανία spa και ευεξίας έχει την τεράστια ευκαιρία να βάλει τους καταναλωτές LOHAS στο ‘παιχνίδι’, αυτό συμβαίνει σπανίως! Οι λόγοι είναι, γιατί υπάρχουν ακόμη spas και επιχειρήσεις οι οποίες, αντί να προσφέρουν βιώσιμη υγεία και ευεξία, παρέχουν υπηρεσίες:
- ‘φτηνής’ επιπόλαιης ‘εξυπηρέτησης’ (άπειρο άτεχνο, συχνά πολύ νεαρό προσωπικό, πρόχειρες μη συντηρούμενες παλιές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό παρ’ όλα αυτά με υψηλές τιμές, κ.ά.)
- ή περιττής άχρηστης πολυτέλειας
- εξαντλεί και υποβαθμίζει το περιβάλλον, με μη βιώσιμες πρακτικές ή
- εκμεταλλεύεται το προσωπικό του και την τοπική κοινωνία
Επομένως, υπάρχει επιτακτική ανάγκη, η βιομηχανία των spa να αγκαλιάσει αυτά τα ‘καταναλωτικά ιδεώδη’ και να καθοδηγήσει ενεργά το κίνημα LOHAS, αγκαλιάζοντας τη βιωσιμότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της χρήσης των ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας και της αντιστάθμισης του άνθρακα.
Αυτή η επιτακτική ανάγκη επεκτείνεται και περαιτέρω με τη χρήση βιολογικών προϊόντων, δίκαιο εμπόριο (fair trade), εμπλοκή με τις τοπικές κοινωνίες, και φροντίζοντας για την ποιότητα της ζωής του προσωπικού της.
- The Wellness Revolution, Paul Zane Pilzer, 2002
- The new Wellness Revolution, Paul Zane Pilzer, 2007
- Understanding the global spa industry: Spa Management, Marc Cohen & Gerard Bodeker, ELSEVIER, 2008
- Blue Paper: Emerging Global Spa Trends, July 2012, Hilton Hotels & Resorts
- Boomer Values Realignment Study, 2011, Civano Living
- Global Spa & Wellness Economy Monitor, September 2014
- http://www.lohas.com.au/what-lohas
- Classifying the Hotel Spa Tourist: A Multidimensional Qualitative Approach - Rami F. Tawil, Philadelphia University
- Ποια είναι η γενιά του Πολυτεχνείου; Σύγκριση Γενεών – Φωτεινή Μαστρογιάννη, Οικονομολόγος, ΜΒΑ - http://mastroyanni.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html
Το άρθρο, σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο να θίξει, να προσβάλει ή να φέρει σε δύσκολη θέση καμία επιχείριση, στέλεχος, συνάδελφο spa ή ξενοδοχείου!
Όλες οι κριτικές και γνώμες είναι καλοδεχούμενες και επιθυμητές, εφ' όσον θέτονται με σεβασμό, επιχειρήματα και αγάπη!
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!
Έχω σπουδάσει Mάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο κολέγιο ICBS στην Θεσσαλονίκη και Zεν Σιάτσου/Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στο European Shiatsu School στην Αθήνα.
Προσφάτως έχω συμπληρώσει τις γνώσεις μου, με το πιστοποιημένο "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση" του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς και το "Πρόγραμμα Μείγμα Μάρκετινγκ & Επιχειρηματική Ανάπτυξη" του ιδίου ΚΔΒΜ.
Κατάγομαι από τη Θεσσαλλλονίκη, ζω και εργάζομαι στη Σαντορίνη. Είμαι ενεργός στην αγορά Spa στον τομέα των ξενοδοχείων, αφοσιωμένος στην Ποιότητα Υπηρεσιών, εξειδικευμένη επαγγελματική πληροφόρηση, την Κατάρτιση και τη Διαχείριση των τμημάτων Spa.
Έχω αναπτύξει ένα δικό μου Μοντέλο σκέψης και δράσης βασιζόμενο στην Ιαπωνική Φιλοσοφία Ζεν & στην Κινέζικη Ταοϊστική των 5 Στοιχείων.
Συνεργάζομαι μόνο με ανθρώπους που έχουν το ίδιο Όραμα, την ίδια επαγγελματική Ηθική & Οργανωτική Κουλτούρα.
Το αγαπημένο μου ρητό και επαγγελματική μου επιβεβαιωμένη θέση: "Η Κουλτούρα τρώει την Στρατηγική για πρωινό" - Peter Drucker
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: [email protected]