Ζεν Σιάτσου -
Ο Ιαπωνικός τρόπος Βελονισμού χωρίς βελόνες
Μέρος 3ο
Οι Ζωτικές Ουσίες, Λειτουργίες των οργάνων, Οι αιτίες της ασθένειας, Μια συνεδρία Σιάτσου
Δεν θα σας κουράσω πολύ, καθώς θα επεκταθώ σε πιο λεπτομερειακή περιγραφή σε επόμενα άρθρα, για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα.
Σαν Ζωτικές Ουσίες στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική εννοούμε το Τσι, το Αίμα, το Απόσταγμα και τα Σωματικά Υγρά. Δηλαδή, ένα ακόμη ισχυρό σύστημα με σημαντικές λειτουργίες.
Για το Τσι μιλήσαμε πιο πάνω. Αυτό που δεν είπαμε είναι ότι το Τσι προστατεύει, θρέφει, θερμαίνει το σώμα μας, μεταμορφώνει και μεταφέρει την τροφή και το αίμα μας, καθώς επίσης συγκρατεί και ανεβάζει.
Με την έννοια Αίμα (με κεφαλαίο Α) δεν εννοούμε απλά το αίμα μας, αλλά μια μορφή του Τσι, πιο πυκνή και υλική (Γιν δηλαδή). Το Αίμα είναι η “Μητέρα του Τσι” λένε οι Κινέζοι, θρέφει το σώμα και δροσίζει τα εσωτερικά όργανα. Η ανεπάρκειά του προκαλεί δυσαρμονίες κυρίως στο Νου.
Απόσταγμα Jing είναι ένας λεπτός όρος της Π.Κ.Ι, που δεν μπορεί να βρεθεί αντίστοιχός του στην Δυτική Ιατρική και είναι δύσκολη η επεξήγηση του!
Το ανθρώπινο σώμα λαμβάνει Ενέργεια από τον αέρα που αναπνέουμε, από την τροφή που τρώμε και από μια τρίτη πηγή, το Απόσταγμα. Με τον όρο Απόσταγμα, εννοούμε ας φανταστούμε μια ουσία, η οποία προϋπάρχει μέσα μας κληρονομημένη από τους γονείς μας! Η ουσία αυτή που θρέφει το έμβρυο κληρονομείται από τους γονείς μας κατά την σύλληψη. Επηρεάζει την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, την σεξουαλική ωρίμανση, και γενικότερα αυτό που λέμε την “κράση μας” κ.ά. Είναι αυτό που κάνει τον καθένα μας μοναδικό!
Το Απόσταγμα είναι μοναδικό και δεν αναπληρώνεται εύκολα έως καθόλου. Κατά κάποιους στην αναπλήρωσή του βοηθάει η Yoga, το Tai Chi/Qi Gong, οι αμυντικές ασιατικές τέχνες, κ.ά Φανταστείτε το σαν κάποιες μικρές καταθέσεις που σας άφησαν οι γονείς σας στην Τράπεζα, για περίπτωση ανάγκης! Για μια δύσκολη ώρα που λέμε ...
Σωματικά Υγρά εννοούμε τον ιδρώτα, το σάλιο, το σπέρμα, τη βλέννα, τη λέμφο, κ.ά. Η αρχική τους πηγή είναι η τροφή και το ποτό μας. Η απότομη ή παρατεταμένη έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άμεση έλλειψη του αίματος π.χ. η χρήση Σάουνας ή οι Γιογκικές τεχνικές πρόκλησης εμετού για αποτοξίνωση. Η δε υπερσυσσώρευσή τους προκαλεί οίδημα.
Πρόκειται για ένα ακόμη σύστημα της Θεωρίας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής σύμφωνα με το οποίο οι λειτουργίες των εσωτερικών Ζωτικών Οργάνων είναι να ελέγχουν, αποθηκεύουν και επηρεάζουν τις Ζωτικές Ουσίες.
Στη Δυτική Ιατρική τα εσωτερικά όργανα έχουν κυρίως ανατομικό ρόλο, ενώ στην Κινέζικη Ιατρική εκτός από τον ανατομικό ρόλο, κατέχουν κάποιες σχέσεις με τα συναισθήματα, ιστούς, όργανα αισθήσεων, πνευματική δύναμη, κ.ά. Για παράδειγμα, η Καρδιά κυβερνάει το Αίμα, σχετίζεται με τη Χαρά και εκδηλώνεται στη χροιά του προσώπου, ενώ το Ήπαρ ελέγχει τον έμμηνο κύκλο, σχετίζεται με το Θυμό και εκδηλώνεται στα νύχια, κ.ά.
Η Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική θέτει ως κλειδί για την υγεία, την ισορροπία. Ισορροπία στην άσκηση, στην ανάπαυση, στην διατροφή μας, στην σεξουαλική δραστηριότητα, στο κλίμα και σε πολλά άλλα. Όταν για παρατεταμένη περίοδο ανατραπεί η ισορροπία επέρχεται δυσαρμονία. Η δυσαρμονία αυτή εκδηλώνεται με ασθένεια.
Σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική, οι ασθένειες μπορεί να έχουν να κάνουν με τον εσωτερικό μας κόσμο ή με τις εξωτερικές συνθήκες που ζούμε ή απλά με κάποιον άλλο τρίτο παράγοντα.
Εσωτερικές αιτίες μπορεί να είναι τα συναισθήματά μας όπως ο φόβος, η χαρά, η θλίψη, το σοκ, η υπερβολική σκέψη, η ανησυχία, ο θυμός. Το κάθε ένα από τα παραπάνω συναισθήματα προσβάλλει το Τσι επηρεάζοντας κάποιο συγκεκριμένο όργανο, π.χ. Η Ανησυχία επηρεάζει τον Σπλήνα, η Θλίψη τους Πνεύμονες, κ.ά.
Εξωτερικές αιτίες μπορεί να είναι οι κλιματολογικοί παράγοντες όπως το κρύο, η ζέστη, η καλοκαιρινή ζέστη, η υγρασία, η ξηρασία και ο άνεμος. Η Κινέζικη Ιατρική εδώ πάλι χρησιμοποιεί έναν ποιητικό όρο και τους αποκαλεί “Οι 6 Δαίμονες”, γιατί ως Δαίμονες προσπαθούν να εισβάλλουν στο εσωτερικό του ανθρώπου!
Άλλες αιτίες ασθένειας είναι η αδύναμη κράση/κληρονομικότητα, η υπερβολική προσπάθεια στην σωματική/πνευματική εργασία και άθληση, η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, η κακή διατροφή, τραυματισμοί, δηλητηρίαση, λάθος αγωγή θεραπείας.
Η σεξουαλική δραστηριότητα για παράδειγμα, σύμφωνα με το βιβλίο “Classic of the simple girl” (Δυναστείας των Sui 581-618), πρέπει να ασκείται σύμφωνα με την ηλικία του άνδρα ή της γυναίκας και την μέση κατάσταση της υγείας τους. Π.χ για άνδρες 30 ετών 1 φορά/ημέρα, 40 ετών κάθε 3 μέρες, 50 ετών κάθε 5 μέρες, κ.λπ. Φυσικά αυτό μην το πάρετε τοις μετρητοίς, αλλά μονάχα ως μια ευρύτερη γνώμη!
Για να μείνουμε στους άνδρες λίγο ακόμη, σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική, η εκσπερμάτιση έχει να κάνει με την απώλεια του Αποστάγματος που εδρεύει στα Νεφρά. Ενώ, οι γυναίκες αντιθέτως έχουν μικρότερη απώλεια, καθώς έχει να κάνει με την Μήτρα. Βεβαίως,έχουν μεγάλη απώλεια Αποστάγματος κατά την περίοδο και την γέννα. Περισσότερα, σε άλλο ενδιαφέρον άρθρο!!!
Από την προσωπική μου πείρα, έχω να πω τα εξής: Ο θεραπευτής σας του Ζεν Σιάτσου
- αρχικά στην πρώτη σας συνεδρία, θα σας πάρει ένα όχι και τόσο σύντομο ιατρικό ιστορικό.
- Την ώρα που εσείς απαντάται προσέχει πάνω σας πολλά πράγματα, από τον τρόπο που απαντάτε τις ερωτήσεις, μέχρι τις κινήσεις σας και την συμπεριφορά σας από την στιγμή που μπήκατε στον χώρο του! Αυτό, όχι από αγενή περιέργεια, αλλά για να διαγνώσει παρατηρώντας τα κυρίαρχα από τα 5 Στοιχεία και Γιν Γιάνγκ χαραχτηριστικά σας, που είπαμε στα προηγούμενα άρθρα. Επίσης, καταγράφει κάποια εξωτερικά σας χαρακτηριστικά του προσώπου κυρίως.
- Μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει την γλώσσα σας και να πάρει τον σφυγμό σας και από τα δύο χέρια.
- Σε κάθε σας συνεδρία, πρώτα θα σας ψηλαφίσει στην περιοχή της κοιλιάς για να βγάλει μία διάγνωση από το Hara (στα Ιαπωνικά έτσι λέγεται η περιοχή γύρω από τον αφαλό).
- Στην επόμενή σας συνεδρία, θα είναι περισσότερο έτοιμος και θα έχει βγάλει κάποια συμπεράσματα, σύμφωνα με τις απαντήσεις που δώσατε στο ιστορικό. Θα έχει καταστρώσει κάποιο πλάνο, κάποια στρατηγική πως θα βαδίσει με τις επόμενες συνεδρίες σας.
- Η συνεδρία γίνεται σε έναν ήσυχο άνετο καθαρό απλό Ζεν χώρο, με χαμηλή χαλαρή μουσική ή και όχι, δηλαδή σε διαλογιστική ατμόσφαιρα ώστε να σας μεταφέρει σε έναν άλλον θετικό κόσμο.
- The Foundations of Chinese Medicine, Giovanni Maciocia
- Acupressure for common ailments, Chris Jarmie & John Tindall
- Shiatsu, The complete guide, Chris Jarmie & Gabriel Mojay & Ilaira Bouratinou
- A practical Guide to Acu-points, Chris Jarmie & Ilaira Bouratinou
- Meridian Exercises, The Oriental way to health and vitality, Shizuto Masunaga
- Προσωπικές σημειώσεις και καρτέλες από την εμπειρία μου μέχρι σήμερα
Έχω σπουδάσει Mάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο κολέγιο ICBS στην Θεσσαλονίκη και Zεν Σιάτσου/Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στο European Shiatsu School στην Αθήνα.
Προσφάτως έχω συμπληρώσει τις γνώσεις μου, με το πιστοποιημένο "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση" του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς και το "Πρόγραμμα Μείγμα Μάρκετινγκ & Επιχειρηματική Ανάπτυξη" του ιδίου ΚΔΒΜ.
Κατάγομαι από τη Θεσσαλλλονίκη, ζω και εργάζομαι στη Σαντορίνη. Είμαι ενεργός στην αγορά Spa στον τομέα των ξενοδοχείων, αφοσιωμένος στην Ποιότητα Υπηρεσιών, εξειδικευμένη επαγγελματική πληροφόρηση, την Κατάρτιση και τη Διαχείριση των τμημάτων Spa.
Έχω αναπτύξει ένα δικό μου Μοντέλο σκέψης και δράσης βασιζόμενο στην Ιαπωνική Φιλοσοφία Ζεν & στην Κινέζικη Ταοϊστική των 5 Στοιχείων.
Συνεργάζομαι μόνο με ανθρώπους που έχουν το ίδιο Όραμα, την ίδια επαγγελματική Ηθική & Οργανωτική Κουλτούρα.
Το αγαπημένο μου ρητό και επαγγελματική μου επιβεβαιωμένη θέση: "Η Κουλτούρα τρώει την Στρατηγική για πρωινό" - Peter Drucker
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: [email protected]