Ζεν Σιάτσου -
Ο Ιαπωνικός τρόπος Βελονισμού χωρίς βελόνες
Μέρος 2ο
Yin/Yang, Kyo/Jitsu, Μεσημβρινοί/Tsubo, 5 Στοιχεία
Πρόκειται για την πιο παλιά (700 π.Χ.) και σημαντική φιλοσοφική θεωρία στην Κινέζικη Ιατρική, η οποία είναι τελείως διαφορετική από οποιαδήποτε Δυτική. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή λοιπόν, το κάθε τι, το κάθε φαινόμενο μπορεί να είναι αυτό που είναι, αλλά και το αντίθετο. Ακόμη, το στοιχείο Γιν εμπεριέχει μέσα του τον σπόρο του Γιάνγκ και αντίστροφα.
Το κάθε στοιχείο αλληλοσυμπληρώνει και υποστηρίζει το άλλο. Αποτελούν δύο φάσεις μιας κυκλικής κίνησης. Για παράδειγμα, η μέρα εναλλάσεται σε νύχτα σταδιακά, κάποια ώρα της ημέρας περιέχει λίγο σκοτάδι και κάποια ώρα της νύχτας περιέχει φως.
Όπως τα 5 Στοιχεία, έτσι και το Γιν-Γιάνγκ έχουν κάποια συγκεκριμένα χαραχτηριστικά, ποιότητες, ιδιότητες. Κάποια από αυτά είναι Φως-Σκοτάδι, Κίνηση-Ανάπαυση, Υλικό-Άϋλο, Ενέργεια-Ύλη, Νερό-Φωτιά, κ.ά.
Το Γιν-Γιάνγκ έχει υπό την κατοχή και έλεγχό του κάποια εσωτερικά όργανα. Επίσης, υπάρχουν κάποιες αρχές αλληλοϋπαρξης και σχέσης μεταξύ τους, οι οποίες όταν παραβιάζονται επέρχεται δυσαρμονία και ανισορροπία στα όργανα και στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική, η ενέργεια κυκλοφορεί σε κάποια Κανάλια στην επιφάνεια του σώματός μας. Οι Μεσημβρινοί είναι οι οδοί για την κυκλοφορία του Τσι και υπάρχουν στο σώμα όλων μας. Έχουν εντοπίσει 12 Μεσημβρινούς και κάθε ένας από αυτούς έχει πάρει το όνομά του από το συγκεκριμένο όργανο που διέρχεται ή συνδέεται π.χ. Της Καρδιάς, του Στομάχου, της Ουροδόχου Κύστης, κ.ο.κ
Πάνω στα Κανάλια υπάρχουν τα συγκεκριμένα σημεία, όπου ασκούμε πίεση στο Σιάτσου ή που βάζουν βελόνες οι Βελονιστές. Τα σημεία είναι πάρα πολλά και βρίσκονται πάνω ή κοντά σε φλέβες, αρτηρίες, τένοντες, νεύρα και δεν είναι τα σημεία του Λεμφικού συστήματος, όπως θεωρούν κάποιοι, εκλογικεύοντας το Σύστημα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής με τον Δυτικό τρόπο σκέψης της συμβατικής Ιατρικής.
Τα σημεία στα Ιαπωνικά λέγονται Tsubo και αυτά με την σειρά τους έχουν ονομασίες. Στα Κινέζικα για κάποια χρησιμοποιούνται κάπως ποιητικά ονόματα, όπως “Πύλη της Ζωής/Mingmen”, για κάποια τελείως διευκρινιστικά όπως “Διασταύρωση των 3 Γιν/Sanyinjiao”, ενώ στα ελληνικά εμείς χρησιμοποιούμε το όνομα του Καναλιού που ανήκει το σημείο με αρίθμηση, δηλαδή Du-4 και Σπλήνας-6 αντιστοίχως για τα δύο προηγούμενα.
Κάθε σημείο έχει συγκεκριμένες λειτουργίες, τεχνικές με τις οποίες πιέζεται, ενέργειες που επιφέρει, αλλά και ενδεχομένως αντενδείξεις. Δηλαδή, άλλο ενισχύει κάποιο όργανο, το Γιν ή το Γιάνγκ και άλλο ηρεμεί ή κατεβάζει το Τσι. Κάποια ενισχύουν την γέννα, άρα αν δεν θέλουμε να έχουμε απρόσμενα αποτελέσματα, δεν τα πατάμε!
Ο καλός και σοβαρά καταρτισμένος ασκών το Σιάτσου, για να μπορέσει να εντοπίσει τα σημεία, θα πρέπει να έχει διδαχθεί οπωσδήποτε πρώτα Ανατομία, Φυσιολογία και Παθολογία και Εντοπισμό Σημείων!
Πρόκειται για μια αρχαία Θεωρία (1000 -770 π.Χ.), που μαζί με την Θεωρία Yin-Yang αποτελούν την βάση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί και από αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, Αέρας-Φωτιά-Γη-Νερό, ρίζες, στοιχεία, αρχέγονα σώματα, κ.ά.
Στην ουσία αποτελούν 5 διαδικασίες, ποιότητες, φάσεις ενός κύκλου ή εναλλαγής φαινομένων. Τα 5 Στοιχεία αποτελούνται από το Ξύλο, τη Φωτιά, την Γη, το Μέταλλο και το Νερό.
Κάθε στοιχείο έχει κάποια συγκεκριμένα χαραχτηριστικά, ποιότητες, ιδιότητες που στο Σιάτσου μας χρησιμεύουν στην Φυσιολογία, στην Παθολογία, στην διάγνωση και στην στρατηγική αποθεραπείας που θα ακολουθήσουμε.
Κάποια από αυτά είναι οι γεύσεις, οι ήχοι, οι οσμές, κάποιες αισθήσεις, κλίματα, κ.ά. Κάθε στοιχείο έχει υπό την επιρροή του κάποιο εσωτερικό ζωτικό όργανο, όπως το Ήπαρ, η Καρδιά, ο Σπλήνας, ο Π.Έντερο, τα Νεφρά, η Χολή, κ.ά. Κάθε όργανο επηρεάζει, κυβερνάει, ελέγχει, προσβάλλει κάποιο άλλο και ελέγχεται από κάποιο άλλο. Υπάρχει κανονικός κύκλος ισορροπημένου ελέγχου όλων των προηγουμένων διαδικασιών, αλλά υπάρχει και κύκλος ανισορροπίας και κύκλος προσβολής.
Όπως είπα παραπάνω, ο θεραπευτής που χρησιμοποιεί την Π.Κ.Ι, ο Βελονιστής ή ο θεραπευτής Σιάτσου καλείται να επαναφέρει στο αρχικό της επίπεδο ισορροπίας, αυτήν την ανισορροπία.
Στο σύστημα του Ζεν Σιάτσου, του οποίου ιδρυτής ήταν ο Ιάπωνας δάσκαλος του Σιάτσου Shizuto Masunaga (1925-1981), υπάρχουν οι έννοιες Kyo/Jitsu. Έχουν μεταφραστεί ως Άδειο/Γεμάτο, δηλαδή ανεπαρκές και υπερβάλλον Τσι αντίστοιχα, αναφερόμενοι σε ένα σημείο tsubo.
Τα σημεία Jitsu/Γεμάτο εντοπίζονται εύκολα με την αφή (και με το μάτι καμμιά φορά) γιατί συνήθως θα προξέχουν και θα πονούν, π.χ. Σε μια πλάτη. Τα σημεία Kyo/Άδειο εντοπίζονται δυσκολότερα και συνήθως είναι βαθύτερα στο σώμα. Ο θεραπευτής του Σιάτσου θα πρέπει να έχει αρκετή εμπειρία για να διακρίνει την διαφορά, αλλά και για να τα επαναφέρει στην αρχική τους ισορροπία αποτελεσματικά. Αυτή είναι και η διαφορά μιας καλής συνεδρίας Σιάτσου με μιας πολύ καλής συνεδρίας Σιάτσου!
Ο δάσκαλος του Zen Shiatsu, Chris Jarmey του οποίου μαθήματα είχα την τύχη και τιμή να παρακολουθήσω πολλές φορές, στο βιβλίο Shiatsu – The complete guide (C. Jarmey, G. Mojey, Ilaira Bouratinou) παρομοιάζει το Kyo/Jitsu με ένα σπίτι του οποίου χτυπάς την πόρτα. Αναλόγως δηλαδή, αν κάποιος είναι μέσα ή όχι, ή μπορεί να είναι και δεν θέλει παρέα ή να σε καλωσορίζει!
- The Foundations of Chinese Medicine, Giovanni Maciocia
- Acupressure for common ailments, Chris Jarmie & John Tindall
- Shiatsu, The complete guide, Chris Jarmie & Gabriel Mojay & Ilaira Bouratinou
- A practical Guide to Acu-points, Chris Jarmie & Ilaira Bouratinou
- Meridian Exercises, The Oriental way to health and vitality, Shizuto Masunaga
Έχω σπουδάσει Mάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο κολέγιο ICBS στην Θεσσαλονίκη και Zεν Σιάτσου/Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στο European Shiatsu School στην Αθήνα.
Προσφάτως έχω συμπληρώσει τις γνώσεις μου, με το πιστοποιημένο "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση" του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς και το "Πρόγραμμα Μείγμα Μάρκετινγκ & Επιχειρηματική Ανάπτυξη" του ιδίου ΚΔΒΜ.
Κατάγομαι από τη Θεσσαλλλονίκη, ζω και εργάζομαι στη Σαντορίνη. Είμαι ενεργός στην αγορά Spa στον τομέα των ξενοδοχείων, αφοσιωμένος στην Ποιότητα Υπηρεσιών, εξειδικευμένη επαγγελματική πληροφόρηση, την Κατάρτιση και τη Διαχείριση των τμημάτων Spa.
Έχω αναπτύξει ένα δικό μου Μοντέλο σκέψης και δράσης βασιζόμενο στην Ιαπωνική Φιλοσοφία Ζεν & στην Κινέζικη Ταοϊστική των 5 Στοιχείων.
Συνεργάζομαι μόνο με ανθρώπους που έχουν το ίδιο Όραμα, την ίδια επαγγελματική Ηθική & Οργανωτική Κουλτούρα.
Το αγαπημένο μου ρητό και επαγγελματική μου επιβεβαιωμένη θέση: "Η Κουλτούρα τρώει την Στρατηγική για πρωινό" - Peter Drucker
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: [email protected]