‘Ποια θέση κατέχει σήμερα η λειτουργία του Spa μέσα στην Ξενοδοχειακή επιχείρηση’ -
Μέρος 2ο: Δραστηριότητες & Λειτουργίες των SPA
Οι λόγοι που οι πελάτες αναφέρουν, ότι επισκέπτονται τα spa είναι (άνευ σειράς σπουδαιότητος):
- Χαλάρωση/Διαχείριση Στρες
- Συντήρηση Κόμμωσης/Νυχιών/Αποτριχώσεις
- Βελτίωση της εμφάνισης
- Φροντίδα του δέρματος
- Δώρο (από τρίτον), Ανταμοιβή στον εαυτό μου
- Διαχείριση πόνου
- Κοινωνική εμπειρία
- Λόγοι υγείας
- Αποτελεί συνήθεια του τρόπου ζωής
- Αδυνάτισμα
- Αποτοξίνοση
- Διάφοροι άλλοι λόγοι
Είναι πιο καλά την Ευεξία να την εκλάβουμε, ως μια συνεχής ακολουθία, η οποία εκτείνεται από την φτωχή κατάσταση της υγείας έως την άριστη ευεξία.
Σε αντίθεση με το ιατρικό παράδειγμα, το οποίο εστιάζεται σε κλινικές θεραπευτικές πρακτικές, η ευεξία καθοδηγείται από εκούσια και ατομικά χαρακτηριστικά της πρόληψης.
Οι καταναλωτές Ευεξίας, όντας πιο συνειδητοποιημένοι, παίρνουν πρωτοβουλία να ολοκληρώσουν μια ποικιλία από υγειείς συνήθειες και πρακτικές, οι οποίες εμποδίζουν την ασθένεια, βελτιώνουν την υγεία, ενισχύουν την ποιότητα ζωής και τους φέρνουν πιο κοντά σε μια βέλτιστη κατάσταση ευεξίας.
Αυτοί οι καταναλωτές αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας ευεξίας. (πηγή: Global Spa & Wellness Economy Monitor 2014)
Παραδοσιακώς μέχρι πριν λίγα χρόνια και όχι ίσως, αλλά σίγουρα ακόμη κάπου και μέχρι σήμερα, οι λειτουργίες του spa διαχειρίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα τμήματα ενός ξενοδοχείου, δηλαδή το εστιατόριο, το pool bar, κ.ά. Αυτά τα τμήματα απλά λαμβάνονταν ως απαιτούμενα, ώστε να προσελκύσουν πελάτες στο ξενοδοχείο. Όσο λοιπόν, αυτά τα τμήματα βγάζουν τουλάχιστον τα λειτουργικά τους έξοδα ή δεν έχουν ζημία, η ικανότητά τους αυξήσουν την πληρότητα κρινόταν επαρκής δικαιολόγηση της ύπαρξής τους.
Παρ’ όλα αυτά, από τα τέλη ’90, τα spa των ξενοδοχείων έχουν μεταμορφωθεί σε εγκαταστάσεις κέντρων κέρδους. Αυτή η τάση είναι αρκετά δυνατή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Στο Spa καθρεφτίζονται και γίνονται όλο και πιο σίγουρες και έντονες, οι τάσεις στον κλάδο της Φιλοξενίας.
Ελκόμενοι από το design κάποιων κατοικιών, άνθρωποι που σχεδιάζουν ξενοδοχεία και κάποιοι φορείς δημιουργούν εμπειρίες spa που:
- Συμπληρώνουν την εμπειρία της διαμονής
- Ανεβάζουν τα επίπεδα πληρότητας
- Ενισχύουν τον ημερήσιο μέσο όρο τιμής διαμονής
- Παρέχουν εμφανές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μάρκετινγκ
Εστιάζοντας στα κοινωνικά πλεονεκτήματα, του να επισκεφτούν ένα ασφαλές, χαλαρωτικό μέρος, τα spa όχι μόνον απευθύνονται στις ανάγκες της τρέχουσας αγοράς, αλλά και υποστηρίζουν την ανάπτυξη προγραμμάτων, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον που προσανατολίζεται προς την αναψυχή ή σε οποιοδήποτε επιπέδου κατάλυμα.
Τα spa, δεν αποτελούν πλέον αποκλειστικά, μια ελαφριά ικανοποίηση ή μια πολυτελή περιποίηση.
Σήμερα πλέον, ο ρόλος τους επαναξιολογείται και λανσάρονται με μια ευρύτερη έμφαση στην αυτο-φροντίδα, στην ανακούφιση από το άγχος, στην συναισθηματική εξισορρόπηση και άλλες προληπτικές (σε αντιδιαστολή με αντιδραστικές) λεπτομέρειες ευεξίας.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι ξενοδοχεία πλήρη άλλων υπηρεσιών, αλλά χωρίς spa, πρέπει να τρέξουν αμέσως και να χτίσουν ένα spa μέσα στο ακίνητό τους; Όχι βέβαια!
Επειδή το spa είναι κλάδος εντάσεως κεφαλαίου, αλλά και εργασίας, πρέπει να ενισχύουν υλικά την ροή εσόδων όλου του ακινήτου, ώστε να θεωρείται βιώσιμο.
Για να επιφέρουν έσοδα οι εγκαταστάσεις spa θα πρέπει,
- να αυξηθεί και ο μέσος χρόνος διαμονής
- να αυξηθεί η μέση τιμή δωματίου
- να ενισχυθεί η ζήτηση χαμηλής σεζόν
- να αυξηθεί γενικότερα η σεζόν
- τα έσοδα τροφίμων και ποτών (café, bar, εστιατορίου)
- και να γίνει είσοδος σε νέα τμήματα αγοράς
Οι εγκαταστάσεις του Resort/Hotel Spa
Οι εγκαταστάσεις ενός spa, αρχικά καθορίζονται κυρίως από τον χώρο που έχει σχεδιαστεί και δημιουργηθεί, ώστε να εξυπηρετεί την συγκεκριμένη λειτουργία και υπηρεσία των σχετιζόμενων δραστηριοτήτων.
Μπορεί να περιλαμβάνει από τα πιο απλά:
- Χώρους θεραπειών μάλαξης
- πισίνα εσωτερική ή εξωτερική – διαφορετική από του υπολοίπου ξενοδοχείου
- Χώρο Salon, περιποίησης νυχιών, μαλλιών, κ.λπ
- Υδρομασάζ
- Χώρο περιποιήσεων προσώπου ή και σώματος, διαμορφωμένο ειδικά
- Ειδική σουίτα υπηρεσιών για ζευγάρια
- Χαμάμ, Σάουνα, Ντουζ
- Αποδυτήρια
- Υποδοχή
- Ειδικό χώρο εμπειριών ντουζ
- Χώρο Θαλασσοθεραπείας
- Γυμναστήριο με εξοπλισμό
- Αίθουσα ευεξίας
- Κατάστημα πώλησης προϊόντων
‘Θεραπείες’ λέμε τις υπηρεσίες που εφαρμόζονται στους δεχόμενους πελάτες και σκοπό έχουν να ανακουφίσουν από κάποιο πρόβλημα, τραυματισμό, ένταση και στρες, να διώξουν τις τοξίνες από το σώμα, να βελτιώσουν τις σωματικές λειτουργίες και εμφάνιση και να παρέχουν γενική ευεξία δια μέσω εσωτερικής ισορροπίας και εξωτερικής ηρεμίας.
Μπορεί να περιλαμβάνουν απλά από:
- Μασάζ
- Περιποιήσεις προσώπου και σώματος
- Περιποιήσεις νυχιών, μαλλιών, κλπ
- δραστηριότητες ευεξίας εντός του spa
- δραστηριότητες ευεξίας εκτός του spa
- ομαδικές δραστηριότητες
Συνήθως, οι περισσότερες υπηρεσίες είναι συνδυασμένες με τον χρόνο διαμονής στο ξενοδοχείο και τις ονομάζουμε ‘πακέτα’.
Το μενού των θεραπειών ενός spa, το καθιστά σε θέση να ξεχωρίζει έναντι του ανταγωνισμού του και δια μέσω της ‘εικόνας’ του (concept) παρέχει καινοτομία, ‘θέση’ (positioning) μέσα στο μυαλό του πελάτη και αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το ξενοδοχείο/resort.
Οι τιμές των θεραπειών ενός spa καθορίζονται από:
- την προσφορά και την ζήτηση της υπηρεσίας
- τα λειτουργικά έξοδα του spa
- τις αμοιβές του προσωπικού
- τις τιμές/αμοιβές εξωτερικών επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υπηρεσία
Για παράδειγμα, πελάτες που πληρώνουν υψηλότερη μ.τ. διαμονής για ένα δωμάτιο, έχουν περισσότερο πιθανότητα και ευχέρεια να δαπανήσουν επιπρόσθετα χρήματα στις υπηρεσίες αναψυχής και καταστήματα του ξενοδοχείου.
Αυτό πράγματι ισχύει και για το spa! Η τιμολόγηση του Spa, εν μέρει βασίζεται στον αριθμό ανέσεων προστιθέμενης αξίας που παρέχονται στο ξενοδοχείο και θα αλλάξει σημαντικά εξαρτώμενη από το μέγεθος του spa.
Η Ποιότητα των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών του spa
Η ποιότητα του spa πρέπει να αντικαθρεφτίζει την ποιότητα του resort ή του ξενοδοχείου που εδρεύει. Εάν είναι ξενοδοχείο 5 αστέρων, το spa πρέπει να αντανακλά την ίδια ποιότητα.
Κάποια στοιχεία ποιοτικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών spa είναι και:
- προσοχή στο interior design, που αυξάνει την ηρεμία και χαλάρωση των πελατών
- περιοχές μετάβασης και κοινόχρηστοι χώροι
- πολλαπλοί εξωτερικοί/εσωτερικοί χώροι χαλάρωσης
- περιβαλλοντολογικοί έλεγχοι για την άνεση των πελατών
- ένα spa concept το οποίο είναι παράλληλο με το design των εγκαταστάσεων του spa
- αν ο πελάτης πήρε αυτό που του υποσχεθήκαμε (σωστά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη υπηρεσία, την αναμενόμενη ποιότητα, φιλική και επαγγελματική συμπεριφορά, αυθεντικότητα, μοναδικότητα και διαφοροποιημένη υπηρεσία, κ.ά.)
Οι περισσότερες από τις πηγές του άρθρου, αναφέρονται μέσα στο κείμενο. Θα υπάρξει Βιβλιογραφία στο τέλος.
Έχει προηγηθεί 1ο μέρος και θα ακολουθήσει και 3ο μέρος του άρθρου με περισσότερες τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να είναι κουραστικές για κάποιους, αλλά χρήσιμες για άλλους.
Το άρθρο, σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο να θίξει, να προσβάλει ή να φέρει σε δύσκολη θέση καμία επιχείριση, στέλεχος, συνάδελφο spa ή ξενοδοχείου!
Όλες οι κριτικές και γνώμες είναι καλοδεχούμενες και επιθυμητές, εφ' όσον θέτονται με σεβασμό, επιχειρήματα και αγάπη!
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!
Έχω σπουδάσει Mάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο κολέγιο ICBS στην Θεσσαλονίκη, Zεν Σιάτσου/Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, Thai massage, Rejuvance, Sotai και διάφορα είδη Μασάζ, Ανατομία, Φυσιολογία, Παθολογία, Συμβουλευτική & Επαγγελματική Δεοντολογία στο European Shiatsu School στην Αθήνα.
Προσφάτως έχω συμπληρώσει τις γνώσεις μου, με το πιστοποιημένο "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση" του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς και το "Πρόγραμμα Μείγμα Μάρκετινγκ & Επιχειρηματική Ανάπτυξη" του ιδίου ΚΔΒΜ.
Κατάγομαι από τη Θεσσαλλλονίκη, ζω και εργάζομαι στη Σαντορίνη. Είμαι ενεργός στην αγορά Spa στον τομέα των ξενοδοχείων, αφοσιωμένος στην Ποιότητα Υπηρεσιών, εξειδικευμένη επαγγελματική πληροφόρηση, την Κατάρτιση και τη Διαχείριση των τμημάτων Spa.
Έχω αναπτύξει ένα δικό μου Μοντέλο σκέψης και δράσης βασιζόμενο στην Ιαπωνική Φιλοσοφία Ζεν & στην Κινέζικη Ταοϊστική των 5 Στοιχείων.
Συνεργάζομαι μόνο με ανθρώπους που έχουν το ίδιο Όραμα, την ίδια επαγγελματική Ηθική & Οργανωτική Κουλτούρα.
Το αγαπημένο μου ρητό και επαγγελματική μου επιβεβαιωμένη θέση: "Η Κουλτούρα τρώει την Στρατηγική για πρωινό" - Peter Drucker
Για επικοινωνία μαζί μου: [email protected]