Κάθε δουλειά στoν Κλάδο των Spa ή σε ένα εργασιακό περιβάλλον Παροχής Υπηρεσιών περιλαμβάνει πολλά ξεχωριστά τμήματα εργασίας ή μονάδες εργασίας. Για παράδειγμα, η δουλειά του Spa Therapist περιλαμβάνει λήψη ραντεβού, εκτέλεση θεραπειών, και ούτω καθεξής. Η δουλειά της Υπεύθυνης Υποδοχής του Spa περιλαμβάνει λήψη μιας Κράτησης, υποδοχή ενός πελάτη, κ.ά. Κάθε μια από αυτές είναι μια ξεχωριστή μονάδα της δουλειάς, που όταν συνδυάζεται, περιλαμβάνει μια εργασία.
Παρακάτω, σας παραθέτω (Σχήμα 1) μια συνηθισμένη λίστα μονάδων εργασίας που κάνει ένας/μια Spa Therapist. Θα δείτε ότι η λίστα περιλαμβάνει μονάδες όπως υγιεινή και διατήρηση των χώρων, σχέσεις με επισκέπτες, κ.ά. οι οποίες δεν αποτελούν μια αληθινή σειρά της εργασίας, αλλά ωστόσο είναι κρίσιμες δραστηριότητες στην δουλειά των Spa Therapists. Απαιτούν τον καθορισμό Προτύπων, Εκπαίδευση και Αξιολόγηση, όπως ακριβώς κάνουν οι πραγματικές σειρές εργασίας. Τέτοιες μονάδες βεβαίως εμφανίζονται και σε άλλες θέσεις και σε κάθε περίπτωση θα ισχύουν τα ίδια Πρότυπα.
- Οι χώροι του spa που εμπίπτουν στην υπευθυνότητα των Spa Therapists είναι: Καμπίνες Θεραπείας, Υγρές και Θερμές Εγκαταστάσεις (Πισίνα, Σάουνα, Χαμάμ, Ντουζ, Υδρομασάζ, Μικροπισίνες, Ξαπλώστρες, Συντριβάνι Πάγου), Αίθουσα Χαλάρωσης, Αποδυτήρια, Αποθήκες, Διάδρομοι, Γραφεία.
- Διατηρούν την καλή εμφάνιση, την καθαριότητα του χώρου Spa και των θεραπειών σύμφωνα με τις Τυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας (SOP). Χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό.
- Εκτελούν διαδικασίες ανοίγματος και κλεισίματος του Spa
- Τακτοποιούν τις περιοχές εργασίας, αίθουσες θεραπείας.
- Παρακολουθούν τα επίπεδα αποθεμάτων λαδιών και κρεμών. Τακτοποιούν και οργανώνουν τις περιοχές εργασίας τους με καθορισμένες προμήθειες, φόρμες και υλικά.
- Προγραμματίζουν ραντεβού επισκεπτών.
- Βοηθούν στην προώθηση του μασάζ στα μέλη του SPA και στους επισκέπτες του ξενοδοχείου.
- Είναι απόλυτα εξοικειωμένοι και προτείνουν προϊόντα και θεραπείες Spa, καθώς γνωρίζουν και σχετικές πληροφορίες για το ξενοδοχείο.
- Παρέχουν εξατομικευμένες θεραπείες/συνεδρίες σώματος.
- Λαμβάνουν το βασικό Ιατρικό Ιστορικό από πελάτη και προτείνουν κατάλληλη θεραπεία.
- Γνωρίζουν σχετικά με ώρες λειτουργίας, συνδρομές, κρατήσεις, χρεώσεις, θεραπείες, προϊόντα και εμπορεύματα του Spa, καθώς και κάποιες σχετικές πληροφορίες για το Ξενοδοχείο.
- Γνωρίζουν όλα τα Πακέτα, Προσφορές και Τιμές του Spa.
- Διασφαλίζουν ότι διατηρείται υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης σε όλο το Spa.
- Χαιρετούν και διατηρούν θετικές σχέσεις με τους επισκέπτες.
- Προσπαθούν να επιλύουν τα παράπονα των επισκεπτών.
- Χειρίζονται τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.
- Αντιμετωπίζουν τυχόν ακατάλληλη συμπεριφορά επισκεπτών.
Για παράδειγμα, ποιες είναι οι εργασίες που γίνονται κατά την υποδοχή ενός πελάτη για μια θεραπεία/συνεδρία Μασάζ ή χρήση του χώρου Spa; Παρακάτω, στο Σχήμα 2 σας παραθέτω μια Τυποποιημένη Διαδικασία Λειτουργίας/Standard Operating Procedure (ΤΔΛ/SOP), όπου μπορείτε να δείτε τις εργασίες.
Η ΤΔΛ θα εξασφαλίσει ότι οι πελάτες συνοδεύονται με τον σωστό τρόπο.
Διαδικασία
Υλικά
1. Προετοιμασμένα τα αποδυτήρια και ο χώρος θεραπείας.
Διαδικασίεs
- Η Υποδοχή συνοδεύει τον πελάτη λέγοντας …
- Προχωρήστε με τον πελάτη και προσφερθείτε να μεταφέρετε εσείς τυχόν πράγματά του.
- Καθώς μπαίνετε στις αίθουσες θεραπειών, υποδείξτε την αίθουσα λέγοντας …
- Υποδείξτε την Σάουνα και τα ντουζ (εάν υπάρχουν) και την τουαλέτα λέγοντας …
- Εάν ο πελάτης επιθυμεί να κάνει ένα λουτρό και χρήση του Jacuzzi, υποδείξτε το λέγοντας … Υποδείξτε και εξηγήστε τα κουμπιά/κοντρόλ.
- Δείξτε τα ντουλάπια στον πελάτη λέγοντας …
- Συστήστε τους Θεραπευτές στον πελάτη λέγοντας …
- Πριν αποχωρήσει, η Υποδοχή εύχεται να έχουν μια υπέροχη θεραπεία λέγοντας …
- Πληροφορίες υπαλλήλου, όπως τίτλος θέσης εργασίας, πόσο καιρό στη θέση, επίπεδο εκπαίδευσης, πόσα χρόνια εμπειρίας στον κλάδο
- Βασικά καθήκοντα και ευθύνες
- Λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων: κάποιες καταστάσεις με προβλήματα που πρέπει να λυθούν, τα είδη των αποφάσεων που λαμβάνονται ή τις λύσεις που παρέχονται.
- Επίπεδο επαφής με συναδέλφους, διευθυντές, πελάτες ίσως και με προμηθευτές.
- Σωματικές απαιτήσεις της θέσης εργασίας, όπως η ανύψωση ή η ικανότητα να βλέπεις, να ακούς ή να περπατάς, κ.ά.
- Προσωπικές ικανότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση της θέση εργασίας - δηλαδή, προσωπικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την καλή απόδοση σε αυτήν τη θέση
- Ειδικές δεξιότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση της θέσης εργασίας - για παράδειγμα, η ικανότητα εκτέλεσης ενός συγκεκριμένου προγράμματος software Κρατήσεων/Διαχείρισης Spa
- Πιστοποιήσεις Εκπαίδευσης και Εμπειρίας για την εκτέλεση της θέσης εργασίας, δηλαδή Πιστοποιητικά, Πτυχία, Συστάσεις, Δείγμα δουλειάς, κ.ά.
Η ανάλυση εργασίας εξετάζει το περιεχόμενο και τη σχετική σημασία των διαφόρων καθηκόντων και ευθυνών εργασίας.
Πρωταρχικά, αυτές οι πληροφορίες βοηθούν την επιχείρηση Spa να συμμορφωθεί με Νομοθετικές Διατάξεις και να υπερασπιστεί τις ενέργειές της σε περίπτωση τυχόν Νομικών θεμάτων που μπορεί να προκύψουν από ισχυρισμούς κάποιας αδικίας ή διάκρισης.
Κυρίως όμως, η Ανάλυση εργασίας είναι χρήσιμη για την Πρόσληψη και την Επιλογή Ανθρώπινων Πόρων, την Αξιολόγηση της Απόδοσης, την Αμοιβή και την Εκπαίδευση.
Μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση της θέσης εργασίας, μπορούμε να συντάξουμε την Περιγραφή και τις Προδιαγραφές της θέσης εργασίας, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέξαμε. Οι περιγραφές πρέπει πάντα να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:
- Λειτουργίες της θέσης εργασίας (οι εργασίες που εκτελεί ο υπάλληλος) π.χ. Η Υποδοχή συνοδεύει τον πελάτη λέγοντας …., Προχωρεί με τον πελάτη και προσφέρεται να μεταφέρει τυχόν πράγματά του, κ.ά.
- Γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες (τι αναμένεται να γνωρίζει και να μπορεί να κάνει ένας υπάλληλος, καθώς και προσωπικά χαρακτηριστικά), π.χ. τις Διαδικασίες Λήψης μιας Κράτησης, το Spa Menu, Λειτουργία Η/Υ, το Software Κρατήσεων, να έχει Ευαισθησία, Θετικότητα, κ.ά.
- Απαιτούμενη Εκπαίδευση και Εμπειρία, π.χ. Spa Therapist, ή Μασέρ, 5 χρόνια σε παρόμοια επιχείρηση Spa ή Ξενοδοχείο, κ.ά.
- Σωματικές απαιτήσεις της θέσης εργασίας (π.χ. να στέκεται και να περπατάει την περισσότερη ώρα, να πληκτρολογήσει στο πληκτρολόγιο, κ.ά.)
Μόλις γραφτεί η περιγραφή της θέσης εργασίας, το επόμενο βήμα είναι η λήψη έγκρισης από τον διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων. Τότε ο επαγγελματίας των HR μπορεί να αρχίσει να προσλαμβάνει για τη θέση.
- Τίτλος της θέσης, π.χ. Spa Therapist
- Υπεύθυνος manager της θέσης, π.χ. Υπεύθυνος Λειτουργιών του Spa
- Κατώτεροι υπάλληλοι (ή υπό της επίβλεψης του υποψηφίου, π.χ. οι καθαρίστριες ή οι spa attendants)
- Σκοπός της θέσης (περιληπτική περιγραφή), π.χ. Αναζητούμε μια/έναν Υπεύθυνη/ο Υποδοχής του Spa η/ο οποία/ος θα είναι υπεύθυνη/ος κυρίως για τον χώρο Υποδοχής στο Spa και οι κύριες ευθύνες θα περιλαμβάνουν τον χαιρετισμό όλων των επισκεπτών, την απάντηση σε τηλεφωνικές κλήσεις, την παροχή βοήθειας στους πελάτες με ερωτήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα spa, κ.ά.
- Ευθύνες που συνδέονται με αυτήν τη θέση, π.χ. Όλοι οι χώροι του spa εμπίπτουν και στην υπευθυνότητα της Υποδοχής και αναλυτικότερα …, να ανοίγει και να κλείνει σωστά το spa κάθε μέρα σύμφωνα με τις Τυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας (SOP/ΤΔΛ), κ.ά.
- Μονάδες εργασίας, κατά προτίμηση με τη μορφή προτύπων απόδοσης, π.χ. να μπορεί να κάνει τουλάχιστον 4 - 5 ωριαίες συνεδρίες στο 8ωρο, κ.ά.
- Το Κοινωνικό περιβάλλον της εργασίας: πληροφορίες σχετικά με την έκταση της διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης που απαιτείται για την εκτέλεση της εργασίας, π.χ. Αντιμετωπίζει τις ερωτήσεις, τα παράπονα και τις ανησυχίες των πελατών άμεσα, ευγενικά και επαγγελματικά σύμφωνα με τις Πολιτικές και Εγχειρίδια του Spa, διατηρεί πλήρη εμπιστευτικότητα σε όλα τα θέματα των επισκεπτών σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Spa, κ.ά.
- Ζητούμενα χαρακτηριστικά για την πρόσληψη, π.χ. ικανότητα να εργάζεται χωρίς συνεχή άμεση επίβλεψη, να κρατάει μια θετική στάση και να συμβάλλει σε ένα ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον, κ.ά.
Το άρθρο, σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο να θίξει, να προσβάλει ή να φέρει σε δύσκολη θέση καμία επιχείρηση, στέλεχος, συνάδελφο spa ή ξενοδοχείου!
Όλες οι κριτικές και γνώμες είναι καλοδεχούμενες και επιθυμητές, εφ' όσον θέτονται με σεβασμό, επιχειρήματα και αγάπη!
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!
- John R. Walker, Jack E. Miller, (2010) Supervision in the Hospitality Industry: Leading Human Resources
- David K. Hayes, Jack D. Ninemeier, (2009), Human Resources Management in the Hospitality Industry
- Steven Capellini, (2010), The Complete Spa Book for Massage Therapists, MILADY/CENGAGE Learning
- Michael J. Boella, Steven Goss-Turner, (2005), Human Resource Management in the Hospitality Industry, An Introductory Guide, ELSEVIER
- Marc Cohen & Gerard Bodeker, (2008), Understanding the global spa industry: Spa Management, ELSEVIER
- (2012), Spa Management Workforce and Education: Addressing Market Gaps, Global Spa & Wellness Summit
- Human Resources Management Guide
Έχω σπουδάσει Mάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο κολέγιο ICBS στην Θεσσαλονίκη και Zεν Σιάτσου/Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στο European Shiatsu School στην Αθήνα, καθώς και διάφορα άλλα είδη Μάλαξης και θεραπειών.
Προσφάτως έχω συμπληρώσει τις γνώσεις μου, με
το Πιστοποιημένο "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση" του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου,
το "Πρόγραμμα Μίγμα Μάρκετινγκ & Επιχειρηματική Ανάπτυξη" καθώς και
το "Πρόγραμμα Spa Management του ιδίου ΚΔΒΜ.
Κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη, ζω και εργάζομαι στην Σαντορίνη. Δραστηριοποιούμαι στην αγορά των spa στον χώρο των ξενοδοχείων, ταγμένος στην επαγγελματική εξειδικευμένη ενημέρωση, εκπαίδευση, οργάνωση και διαχείριση spa, συνεργαζόμενος μόνον με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο Όραμα, τις ίδιες επαγγελματικές δεοντολογικές αρχές και Οργανωτική Κουλτούρα.
Το αγαπημένο μου ρητό και επαγγελματική μου επιβεβαιωμένη θέση:
Culture eats Strategy for breakfast - "Η Παιδεία τρώει την Στρατηγική για πρωινό" - Peter Drucker
Για επικοινωνία μαζί μου: [email protected]