Επικονδυλίτιδα του αγκώνα:
Αιτίες, Συμπτώματα, Θεραπεία, Άσκηση
Ο όρος επικονδυλίτιδα (αγγλικά λέγεται Epicondylitis ή Tennis elbow ή Golfer's elbow) χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τον πόνο στην περιοχή του αγκώνα. Επισημαίνει την ύπαρξη φλεγμονής (κατάληξη -ίτιδα) στον επικόνδυλο.
Ο επικόνδυλος είναι μια μικρή οστική περιοχή στην έξω και στην έσω πλευρά στο τέλος του βραχιόνιου οστού και προεξέχει όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος στις 90 μοίρες.
Κάποια από τα οστά που αποτελούν τα άνω άκρα, δηλαδή τα χέρια μας, είναι αυτά του καρπού, του αντιβράχιου (πήχης) και του βραχιόνιου (δηλαδή το μπράτσο, το τμήμα από τον ώμο ως τον αγκώνα.το τμήμα άνω άκρου από τον ώμο ως τον αγκώνα
Η συνεχής έκταση του καρπού προς τα πάνω με ταυτόχρονη στροφή του χεριού προς τα έξω μπορεί να οδηγήσει σε έξω επικονδυλίτιδα. Όσοι ασχολούνται με αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις και το σκουός, αποτελούν κάποιες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
- γραμματείς
- ζωγράφοι
- οδηγοί
- υδραυλικοί
- ξυλουργοί
- μάγειρες
- ελαιοχρωματιστές
- οικοδόμοι
- Κρεοπώλες
- και φυσικά πλέον σήμερα, οι πολύ συχνοί χρήστες Η/Υ, laptop, tablet, smartphones!!!
Στο κάτω άκρο του βραχιόνιου οστού λοιπόν, έχουμε δύο ογκώματα, τον κόνδυλο από την έξω μεριά (παρακονδύλιος απόφυση) και την τροχιλία από την μέσα πλευρά του αγκώνα (παρατροχίλιος απόφυση).
Τώρα, και στα δύο μέρη προσφύονται, δηλαδή ξεκινάνε ή/και καταλήγουν κάποιοι μύες. Ανάμεσα σε αυτούς που μας ενδιαφέρουν στο παρόν θέμα, είναι ο Βραχύς και ο Μακρός Κερκιδικός εκτείνων του καρπού, ο Ωλένιος εκτείνων τον καρπό και ο Κοινός εκτείνων των δαχτύλων.
Με λίγα λόγια, οι μύες που κάνουν έκταση, δηλαδή τεντώνουν τον καρπό και τα δάχτυλά μας για να κάνουμε μια κίνηση είτε στην δουλειά μας, είτε στην καθημερινότητά μας.
Όμως, ο καλός Θεούλης ή ο Δημιουργός αν προτιμάνε μερικοί, που “τα πάντα εν Σοφία εποίησεν”, για να δέσει τους μύες (που είναι σάρκα) με το οστό, έφτιαξε στην άκρη κάθε μυ τους τένοντες (που δεν είναι ούτε σάρκα ούτε οστό, αλλά συνδετικός ιστός). Την ίδια μαστοριά έκανε και με τους συνδέσμους, για να συνδέσει οστό με οστό.
Οι τένοντες από την κατασκευή τους θα λέγαμε, είναι "ζόρικοι τύποι", είναι λιγάκι σκληροί και συνήθως σε ένταση. Έτσι, οι συχνές, οι απότομες ή ακόμη και οι λάθος κινήσεις των μυών εξασκούν μεγάλη ένταση στους τένοντες και προκαλούνται ατυχήματα και φλεγμονές.
Ανακεφαλαιώνοντας και δένοντας όλα τα παραπάνω, θα λέγαμε ότι:
Αντίθετα, η συνεχής κάμψη του καρπού προς τα κάτω με την ταυτόχρονη στροφή του χεριού προς τα μέσα μπορεί να οδηγήσει σε έσω επικονδυλίτιδα όπως συμβαίνει π.χ. σε άτομα που χρησιμοποιούν φτυάρι ή σε άτομα που παίζουν γκολφ.
- Υπερχρήση του αγκώνα ή υπερέκταση που οφείλονται σε καθημερινές ενέργειες ή σε σπορ όπως το τένις ή το γκολφ.
- Κακή εκτέλεση τεχνικής backhand στο τένις. (Για τον δεξιόχειρα παίχτη το backhand είναι το χτύπημα που ξεκινά από την αριστερή πλευρά του κορμού, συνεχίζει μπροστά στον κορμό του ενώ γίνεται η επαφή με την μπάλα, και τελειώνει με το χέρι στην δεξιά πλευρά του κορμού του. )
- Εάν το grip της ρακέτας είναι μικρό ή οι χορδές πολύ σφιχτές, τότε μπορεί να έχουμε αυξημένο κίνδυνο να προκληθεί η κατάσταση που περιγράψαμε.
- Η χρήση βαριάς ή υγρής μπάλας επίσης μπορεί να είναι από τις αιτίες
- Επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως η δακτυλογράφηση, το βάψιμο, η ενασχόληση με τον κήπο, η χρήση κατσαβιδιού, κ.λπ
- Η λάθος σωματική κίνηση και στάση του σώματος κατά την υπερβολική χρήση Η/Υ, smartphones, laptops, tablets!!!
Η επικονδυλίτιδα είναι είπαμε φλεγμονή, άρα έχει τα περισσότερα από τα χαραχτηριστικά συμπτώματα της φλεγμονής (Ερυθρότητα/υπεραιμία, Θερμότητα/υπερθερμία, Οίδημα/πρήξιμο, Πόνος, Λειτουργικές διαταραχές των ιστών.)
- Πόνος ή ερεθισμός περίπου 1-2 cm κάτω από τον έξω επικόνδυλο
- Αυξανόμενος πόνος στον αγκώνα
- Αδυναμία του καρπού, ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολία σε καθημερινές απλές δουλειές όπως το να ανοίξει μια πόρτα, να πιάσει έναν στυλό, να κρατήσει ένα φλυτζάνι καφέ, κ.ά.
- Πόνος στην έξω ή έσω πλευρά του αγκώνα αντίστοιχα, κατά την έκταση του καρπού με αντίσταση
- Το ίδιο με το προηγούμενο και κατά την έκταση των δαχτύλων
- Κατά την ψηλάφιση της περιοχής του επικόνδυλου, προκαλείται πόνος
- Η υπ αριθμόν 1 αντιμετώπιση κατά την κρίση και τον πρώτο πόνο είναι η ανάπαυση, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Και όταν λέμε να ξεκουραστείτε, δεν εννοούμε να μην πάτε στην δουλειά, αλλά όμως ταυτόχρονα να κάνετε χρήση H/Y, smartphone, tablet στο σπίτι ή έξω!!!! Εννοούμε ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ!!!
- Η θέση του χεριού κατά την ανάπαυση πρέπει να είναι ψηλότερα από το ύψος της καρδιάς, ώστε να ελαττωθεί το οίδημα και ο πόνος.
- Η αμέσως ταυτόχρονη επόμενη κίνηση είναι η εφαρμογή παγοθεραπείας στον αγκώνα. Δηλαδή, σε μια πετσετούλα ή σακούλα βάζουμε μερικά παγάκια και το τοποθετούμε πάνω στον μέρος που πονάμε για 20' λεπτά όσο αντέχουμε. Κάνουμε ένα διάλειμα άλλα 20' λεπτά πριν επαναλάβουμε την θεραπεία και συνεχίζουμε έτσι για 3 – 4 ώρες. Η παγοθεραπεία ελατώνει το πρήξιμο, την φλεγμονή και την περίοδο ίασης, εάν εφαρμοστεί σωστά.
- Μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακεία ή ειδικά καταστήματα ορθοπεδικών ειδών έναν ειδικό νάρθηκα, ο οποίος προστατεύει τον αγκώνα και σταθεροποιεί και ενεργοποιεί την διαδικασία ίασης.
- Μετά την αρχική οξεία φάση, ο ασθενής ή ο αθλητής πρέπει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις για την επικονδυλίτιδα έτσι ώστε να έχει βελτίωση στην κίνηση και στην ευκαμψία του.
- Μετά τις πρώτες ημέρες και εφόσον τα συμπτώματα έχουν ηρεμήσει, μπορεί να γίνει μάλαξη με ειδικές τοπικές τεχνικές που θα μαλακώσουν εσωτερικά την φλεγμονή και θα βοηθήσουν τις νέες ίνες του κολλαγόνου που δημιουργούνται να είναι ελαστικές και δυνατές.
- Είτε είστε απλός ασθενής είτε αθλητής πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό υγείας που σας παρακολουθεί ώστε να αποφευχθεί κάποια βλάβη σε νεύρα.
Έχω σπουδάσει Mάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο κολέγιο ICBS στην Θεσσαλονίκη και Zen Shiatsu & Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στην European Shiatsu School (ESS) κοντά στην Ilaira Bouratinos, Chris Jarmie, George Dellar, Εύα Κουκούτση, κ.ά, Thai massage, Rejuvance, κ.ά στην Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre (OM) στην Αθήνα, καθώς και Ανατομία, Φυσιολογία, Παθολογία, Α' Βοήθειες Ε.Ε.Σ. & Συμβουλευτική & Επαγγελματική Δεοντολογία.
Προσφάτως έχω συμπληρώσει τις γνώσεις μου, με το πιστοποιημένο "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση" του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς και το "Πρόγραμμα Μείγμα Μάρκετινγκ & Επιχειρηματική Ανάπτυξη" του ιδίου ΚΔΒΜ.
Κατάγομαι από τη Θεσσαλλλονίκη, ζω και εργάζομαι στη Σαντορίνη. Είμαι ενεργός στην αγορά Spa στον τομέα των ξενοδοχείων, αφοσιωμένος στην Ποιότητα Υπηρεσιών, εξειδικευμένη επαγγελματική πληροφόρηση, την Κατάρτιση και τη Διαχείριση των τμημάτων Spa.
Έχω αναπτύξει ένα δικό μου Μοντέλο σκέψης και δράσης βασιζόμενο στην Ιαπωνική Φιλοσοφία Ζεν & στην Κινέζικη Ταοϊστική των 5 Στοιχείων.
Συνεργάζομαι μόνο με ανθρώπους που έχουν το ίδιο Όραμα, την ίδια επαγγελματική Ηθική & Οργανωτική Κουλτούρα.
Το αγαπημένο μου ρητό και επαγγελματική μου επιβεβαιωμένη θέση: "Η Κουλτούρα τρώει την Στρατηγική για πρωινό" - Peter Drucker
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: [email protected]