Ashtanga Yoga και μυοσκελετικές παθήσεις
Στην ερώτηση γιατί γιόγκα, παραθέτω μέσω της εμπειρίας μου τη θέση, πως από καθαρά φυσικής άποψης, είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποκατάστασης, καθώς (π.χ. αναφερόμενοι στο Μυϊκό σύστημα) δε συγκεντρώνεται στην απόκτηση δύναμης του πρωταγωνιστή μυ αλλά και στις ετερόπλευρες διαφορές δύναμης, προάγοντας τη συνεργασία του 'όλου'.
Παράλληλα, μέσω της αυτογνωσίας, κατ' αρχήν σε φυσικό και μετέπειτα σε νοητικό και ψυχικό επίπεδο, επιφέρει μοναδική θεραπεία και απόκτηση μίας χρυσής ασπίδας προς όλες τις 'αντιξοότητες', προσδίδοντας στον ασκούμενο το 'μυστικό' της σωστής διαχείρισης.
Έτσι, μιλάμε όχι μόνο για πλήρη αποκατάσταση αλλά και αποφυγή νέων τραυματισμών καθώς και την εξ' εαυτόν πρόληψη και θεραπεία.
'Ένας σοφός άνθρωπος πρέπει να θεωρεί ότι η υγεία είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη ευλογία, και να μάθει πώς μπορεί με την ίδια του τη σκέψη, να αντλεί όφελος από την ασθένειά του.'
Ιπποκράτη
Η Ashtanga Yoga αποτελεί τη μοναδική μορφή αερόβιας άσκησης που προσδίδει ταυτόχρονα δύναμη και ευλυγισία στον ασκούμενο. Εδώ, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στην απόκτηση πολύτιμων εφοδίων που μεταμορφώνουν το Αναπνευστικό, Καρδιαγγειακό και Αιμοποιητικό σύστημα μέσω της κίνησης, της ροής και της αναπνοής.
Σε πρώτο επίπεδο, παρατηρούμε
- μορφολογικές και λειτουργικές προσαρμογές στις σκελετικές μυϊκές ίνες
- ενδυνάμωση μυών
- ευλυγισία
- βελτίωση δεξιοτήτων και νευρομυικής συναρμογής
- βελτίωση κινητικής δεξιότητας
- καλύτερο έλεγχο του σώματος και καλύτερο συγχρονισμό κινήσεων
- αύξηση ικανότητας των μηχανισμών μεταφοράς οξυγόνου προς τους εργατικούς μύες
Η φυσική άσκηση και το Μυοσκελετικό σύστημα αποτελούν δύο πράγματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Η κίνηση του σώματος αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό οποιασδήποτε μορφής φυσικής δραστηριότητας. Αυτό κατορθώνεται μόνο με τις ρυθμικές και συντονισμένες συστολές και χαλάσεις μυών και φυσικά με τη συμμετοχή των οστών και των αρθρώσεων.
Η μακροχρόνια ενασχόληση με τη γιόγκα οδηγεί σε αύξηση της μυικής μάζας και δύναμης. Μύες που παραμένουν σε ακινησία ή υποκινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζουν πολύ σύντομα ατροφία και ελάττωση της λειτουργικότητάς τους. Αντίθετα ατροφικοί μύες μετά από κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης αποκαθιστούν τόσο τη μάζα τους, όσο και τις ικανότητες συστολής τους σε μικρό σχετικά διάστημα, εφόσον παραμένει άθικτη η νεύρωσή τους
Τέλος, η διατήρηση της φυσιολογικής στάσης του σώματος καθώς και η μετακίνησή του αποτελούν το αποτέλεσμα συνεργασίας των λειτουργιών των αντανακλαστικών νευρωνικών κυκλωμάτων, των περιφερειακών αισθητικών και κινητικών νευρώνων, του νωτιαίου μυελού, του εγκεφαλικού στελέχους, της παρεγκεφαλίδας και του εγκεφάλου. Με την αρμονική αυτή συνεργασία επιτυγχάνεται ο συντονισμός των κινήσεων ώστε να ρυθμίζεται αποτελεσματικά η έναρξη της κίνησης, η ταχύτητα εκτέλεσής της, καθώς και η ένταση, η διάρκεια, η πορεία και ο τερματισμός της συγκεκριμένης φυσικής δραστηριότητας
Τα τελευταία χρόνια σε περιπτώσεις μυοσκελετικών κακώσεων, η ιατρική συστήνει την κίνηση της πάσχουσας περιοχής (σε αντίθεση με την ακινησία που συστηνόταν παλαιότερα). Ο συγχρονισμός κίνησης και αναπνοής που μας έχει γνωρίσει η πρακτική της Ashtanga Vinyasa Yoga προσαρμοζμένος κατάλληλα σε κάθε μυοσκελετική πάθηση είναι ένας ήπιος και φιλικός τρόπος αποκατάστασης μυοσκελετικών τραυματισμών καθώς μας χαρίζει, επιπλέον, επίγνωση και μας φέρνει σε επαφή με τις θεραπευτικές ικανότητες του εαυτού μας.
Κατά τον Ιπποκράτη
'Οι φυσικές δυνάμεις που έχουμε μέσα μας, είναι οι πραγματικοί θεραπευτές της νόσου'
και η γιόγκα αναπτύσσει τις φυσικές μας δυνάμεις
Αποφοίτησε από τη σχολή 'Διδάσκαλος Χείρων' υπό την επίβλεψη του Robert Najemy και της International Yoga Teacher' s Association.
Διδάσκει ατομικά και ομαδικά προγράμματα, παρακολούθησε μαθήματα Raja Yoga, εκπαιδεύσεις διδασκαλίας στην παιδική και εφηβική ηλικία, γνώρισε και εφάρμοσε εναλλακτικές θεραπείες όπως το Reiki και ασχολήθηκε σε βάθος με την Tαϊλαδένζικη μάλαξη.
Oλοκληρώσε εκπαιδεύσεις διδασκαλίας για την πρώτη και δεύτερη σειρά της μεθόδου με τη Χριστίνα Καρυτινού και τον Μanju Pattabhi Jois.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ashtanga Vinyasa Yoga Hellas, Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Εκπαιδευτών Hatha Yoga και μέλος του Συλλόγου Yoga Ελλάδος.